20. marts 2020

Dyrk østershatte kap. 2

”Når du ikke kan komme til os, så kommer vi til dig". Følg med her på bloggen, hvor vi vil komme med forslag til, hvad både børn og voksne kan bruge tiden på i disse dage - hjemme eller ude i naturen. Naturvejleder, Morten, fortsætter sin østershatte-dyrkning!

Efter at have kæmpet mig gennem flere kander kaffe er jeg klar til næste skridt i mit forsøg med at dyrke østershatte i kaffegrums. I går aftes kom pakken med mycelium, så nu er det bare om at komme i gang. Der er forskellige måder, man kan dyrke på – jeg har valgt gøre det på den måde, hvor jeg løbende fylder min beholder med kaffegrums, så jeg ikke behøver at gemme grumset, indtil jeg har nok til en hel portion.

Når man snakker om kaffegrums, så er der åbenbart mange former for grums – har jeg fundet ud af. Men uanset hvilken grums du bruger, er det vigtigt, at grumset er fugtigt og friskt, da svampen skal bruge fugten for at kunne vokse – jeg opbevarer mit på køl, indtil det skal brugs.

Her kommer opskriften:

For at komme i gang skal du bruge: beholder med låg, som kan indeholde 1-2½ liter (du kan fx genbruge en beholder fra skyr eller lignende). Åndbart tape, det kan være malertape eller sportstape og så mycelium fra østershatte. Der er flere forskellige slags man kan købe, jeg har valgt den grå, som også er er den, vi kan finde i naturen.

  1. Lav 2-4 huller á ca. 1 cm. i diameter, i siden af din beholder, som østershattene kan vokse ud af.
  2. Når hullerne er lavet skal beholderen desinficeres. Det gøres ved at skylle den i kogende vand eller tørre den af i sprit – det gør vi for at dræbe evt. andre svampespore.
  3. Dæk hullerne med den åndbare tape.
  4. Put din kaffegrums i beholderen og bland det med det indkøbte mycelium. Brug en ske. Det anbefales, at der bruges 100 g mycelium til 2 liter kaffegrums.
  5. Sæt låget på og stil det ved stuetemperatur. Lad det stå et par dage, og fyld derefter mere kaffegrums i.

God fornøjelse

Udstyr du skal bruge til dyrkning

Kaffegrums blandes med mycelium

Det færdigblandede resultat

Indlæggets forfatter

Morten Vinding

Naturvejleder