20. marts 2020

Kunstquiz: Gæt en kunstner

”Når du ikke kan komme til os, så kommer vi til dig". Så er det blevet fredag og tid til en quiz, og vi vil gerne teste din viden i kunstens verden. Følg med her på bloggen og på facebook, hvor du hver fredag kan deltage i Vardemuseernes nye quiz.

Hvad foregår der? Koger de suppe? Eller er det heksebryg, der snurrer i gryden over bålet? Hvem er kunstneren?

Billedet herunder er malet af en kunstner, der af de fleste først og fremmest er kendt som skagens- og fyrstemaler.  Men han slog også sine folder på den jyske vestkyst.

Skriv dit svar i kommentarfeltet under opslaget på Vardemuseernes facebookside.

 

Kunstnerkolonier

Når man siger ’kunstnerkoloni’ tænker de fleste danskere straks på skagensmalerne. Unge kunstmalere som bl.a. P.S. Krøyer, Michael Ancher, Holger Drachmann, Viggo Johansen og Christian Krohg, der fra 1870’erne drog til Skagen, hvor de indlogerede sig på Brøndums Hotel, malede fiskerne, havet og hinanden og i det hele taget dyrkede kunsten og fællesskabet. Det står for os i dag som indbegrebet af det gode liv. Her er sol og sommer; her spadseres på stranden, læses i havens skygge og skåles i champagne.

Kunstnerkolonien i Skagen var en del af et større, internationalt fænomen. Ikke blot kom kunstnere fra andre lande til byen, men der var kunstnerkolonier spredt rundt omkring i både Europa, Rusland og Nordamerika på denne tid. Allerede i 1830’erne var kunstnerkolonier begyndt at blive populære, og i årene herefter kom der flere og flere. I kunstnerkolonierne dyrkede man friluftsmaleriet; i stedet for at arbejde indenfor i atelieret malede man billederne direkte ude i naturen, under åben himmel.

I Danmark var der udover i Skagen også kunstnerkolonier i Hornbæk, på Fyn, i Odsherred, Egernsund og Bornholm. Og så var der Nymindegab. Her var der også en kunstnerkoloni. Den opstod o. 1880, havde sin storhedstid i 1910’erne og ebbede ud efter 1930. Nymindegabmalerne er langt mindre kendte end de andre kunstnerkolonier.

Her er imidlertid også en god historie at fortælle, og ikke mindst en lang række dejlige billeder at vise. Og heldigvis har vi jo Nymindegab Museum, som er ved at blive bygget om for til sommer at kunne genopstå i en ny udgave. Her er meget at glæde sig til, og vi tager her forsmag på glæderne ved at bringe et billede fra museets samling.

Kom med dit bud

Skriv dit svar på hvem, du tror kunstneren er, i kommentarfeltet under opslaget på Vardemuseernes facebookside. Vi trækker lod blandt de rigtige svar på onsdag d. 25 marts kl. 12.00, og den heldige udtrukne vinder får John V. Jensens bog, ’En Malermesters Pensel fuldkommen værdig …’.