10. juni 2020

Vikingetid på Viking Link

Nu er vikingerne dukket op på Viking Link!

Arkæologerne i ArkVest har netop undersøgt et kulturlag (et jordlag der er dannet af menneskelig aktivitet), som stammer fra et husgulv fra 1000-tallet. At det er et gulv i et vikingetidshus er i hvert fald den nuværende tolkning.

Prøveudtagning til makrofossiler – der peges på noget

 

Dateringen støttes af keramikfragmenter, men selve husets historie skal undersøges nærmere ved naturvidenskabelige undersøgelser ud fra det arkæobotaniske materiale, der kan bestå af ting som kerner, frø og frugter fra planter. Derfor har arkæologerne taget en masse prøver – pollen, makrofossil og mikromorfologi – så vi kan finde ud af, hvad der er foregået i huset. Hvilke kornsorter har man dyrket på markerne? Har man fremstillet tekstiler af plantemateriale? Har der været dyr i huset? Hvordan så landskabet ud omkring huset? Hvordan er de forskellige lag i gulvet blevet dannet? Vi håber, at vi kan komme tættere på de mennesker, der boede i huset i vikingetiden, når vi får svar på prøverne.

Prøvetagning til mikromorfologi – kan fortælle den vertikale historie, altså hvordan gulvlagene er blevet dannet

Den skønne, vestjyske mark har i hvert fald været populær i fortiden, for det er ikke kun vikingetiden, der er repræsenteret. Oldgamle indslag fra bondestenalderen er også dukket op i form af keramik, der kan dateres til enkeltgravskultur (ca. 2800-2400 f.Kr.). Også i middelalderen lå der huse på den nu grønne mark, og i 1537 er der særligt fornemt besøg. Kongen, Christian 3., slår et smut forbi med sit følge. Han skulle selvfølgelig have leveret 1,5 oksekrop, 8 fårekroppe, 300 tørre flyndere, 10 sider flæsk, 40 tønder øl og meget mere for at hygge sig under sin indlogering i det vestjyske.

Keramik fra enkeltgravskultur (ca. 2800-2400 f.Kr.) med snoreornamentik_TRekonstruktion Attilio Dona, ArkVest