1. maj 2020

Spændende fund af ravamulet

"Når du ikke kan komme til os, kommer vi til dig". Hør her historien om fundet af en mesolitisk ravamulet - en ravamulet fra jægerstenalderen.

Natten til den 13. december 2019 blev der ved ravjagt på stranden nær Blåvandshuk gjort et spændende ravfund. En ravsamler der trodsede normal sovetid og decembervejret, fik sig lidt af en overraskelse og indsatsen belønnet med et ganske særligt fund. I vind på omkring 12 sekundmeter gik samleren rundt i vandet omkring nogle banker af knivmuslingeskaller. Mellem bankerne drev ravtøjet rundt og pludselig ramte skæret fra lygten et fint dråbeformet ravstykke, der blev skyllet op skallerne. Ravstykket blev hurtigt samlet op og puttet i lommen, for der var mere rav derude, der skulle samles. Efter nattens tur og tilbage ved bilen, skulle fundene tages i nærmere øjesyn i bilens kabine-lys. Overraskelsen var stor da det stod finderen klart, at han havde fundet et ravstykke, der havde været i menneskehånd før. I det dråbeformede ravstykke der skyllede op på muslingebanken var boret et hul. Ud over hullet kunne han også se, at der måske var en inklusion i dråben, – en lille nærmest sort skygge inden i ravet.

Allerede dagen efter tog finder kontakt til museet og sendte arkæologerne fotos af stykket. Der var ingen tvivl om, at der var tale om et ganske særligt og sjældent fund, nemlig en rav-amulet fra jægerstenalderen.

Rav-amulet fra jægerstenalderen.

 

Selv om ravamuletten er stærkt vandrullet kan man stadig se sporene efter det flintbor, der for flere tusind år siden borede hullet i ravdråben. Amuletten har tilsyneladende ikke været ornamenteret, hvilket de ellers godt kan være – derfor er stykket svært at datere nærmere end til jægerstenalder år 9300-3900 f.v.t.

Måske stammer stykket fra en kystnær jagtstation nogle kilometer fra land – for dengang tilbage i den tidlige del af jægerstenalderen var der mere land med skove, moser, søer og å-deltaer med fisk og masser af vildt, et pænt stykke ud i vores Vesterhav.

Ravamuletten er danefæ og skal vurderes på Nationalmuseet og indgå i deres samling.