24. september 2020

Houstrup-graven

I sidste uge kunne vi præsentere en optagelse fra udgravningen af en grav i Houstrup ved Blåbjerg Klitplantage. Her følger opdatering.

I den vestjyske undergrund har arkæologer fra ArkVest udgravet en 2000 år gammel kistebegravelse. Graven har i sin samtid været markeret med en stenhøj, en såkaldt røse. Under sten og jord, nede i den afsvedne plankekiste, fandt arkæologerne et fint servicesæt af ler, blandt andet bestående af et ornamenteret, sortglittet hankekar og en udsmykket vase. På en stenhylde af æggestore sten stod der desuden et fad samt en lille pose med snøreluk og dertilhørende ravskive, indeholdende skaller og stenkugler – ”raslesten” (se billede).

Til venstre: Udgravning af graven. Til højre: Stenkugle -raslesten.

 

På samme hylde lå desuden et værktøj i form af en syl (til tatovering? tekstilarbejde?) og en jernkniv. Jernkniven er usædvanlig, da skæfteafslutningen består af en profileret bronzeknop.

Og så er der jo alt det, vi ikke kan se i dag med det blotte øje; pels, skind, uld, læder, tand, tak, ben og blomster. Der er heller ikke noget tilbage af den gravlagte. Den vestjyske sandjord er ubarmhjertig, når det gælder bevaring af knogler.

Til venstre: Lerkarrene tages op af graven for første gang siden de blev lagt derned for 2000 år siden. Til højre: Graven med sten og servicesæt.

 

Alt i alt en fantastisk spændende grav, der vidner om omhu i en betydelig gravlæggelse af et menneske, som levede i det, vi i dag kalder romersk jernalder. Se videoen fra udgravningen her

Til venstre: Der skal også være plads til pauser. Til højre: Graven afdækkes af en glad arkæolog – på overfladen kunne man se stenspor og gravens nedgravning.

~ Udgravningen ved Houstrup er en del af projektet Viking Link, hvor ArkVest undersøger en strækning på 52 km på foranledning af Energinets anlæggelse af elforbindelse mellem DK og UK ~

Der kan fortælles mange gode historier rundt om en grav.