2. januar 2019
Fund af sjældent ravstykke
Ved ravsamling i starten af december er der fundet et sjældent ravstykke. Der er tale om en såkaldt amulet fra ældre stenalder.
Amuletten måler 2,5x2x1 cm og i stykkets spidse ende ses en gennemboring. Amuletten har altså været båret formodentlig omkring halsen på en af datidens jæger-samler folk, – et af de mennesker, der engang færdedes ude i det ”sunkne” landskab, Nordsøen dengang udgjorde.
Stykket er et minde om en tid da jæger-samlerfolk for op mod 9000 år siden strejfede omkring i det barske lavlandsområde som Nordsøen engang udgjorde. Nordsøen var et område der krævede tilpasning på flere planer, hvis man skulle have succes og overleve, de farer der var forbundet med jagt, fiskeri og indsamling.
Ravstykket der er danefæ, vil nu blive sendt til Nationalmuseet for at få stykket vurderet. Finderen vil efterfølgende modtage et brev fra Nationalmuseet med en beskrivelse af fundet og en danefægodtgørelse. Museet arbejder på at få ravstykket udstillet i Tirpitz efter vurderingen.
Man har fjernet ravstykkets oprindelige overflade, enten med et skarpt flintstykke, eller også er stykket slebet mod en sten eller lignende. Hullet eller gennemboringen er foretaget med et buebor, selve borehovedet er lavet af et lille tildannet flintstykke. Borehovedet har konisk form og når man borer hullet i ravet, gøres det ved at bore halvvejs gennem ravstykket fra hver side, derved mindskes risikoen for at ravstykket ødelægges ved gennemboring. Denne gennemboringsteknik giver et klassisk timeglasformet hul