20. april 2020

Finurlig ravkugle fundet

"Når du ikke kan komme til os, så kommer vi til dig". Et ravstykke er fundet på stranden - en perfekt formet ravkugle med rester af en gennemboring, et tydeligt bearbejdet ravstykke eller... det troede vi det var....

Efter granskning af den fine ravkugle, ser det ikke umiddelbart ud til, at kuglen har været i menneskehånd tidligere. Man var nødt til at sætte den under forstørrelse i en stereolup for at afklare kuglens herkomst. Der er ingen bearbejdningsspor på kuglens overflade og det sprængte hul er rester af en aflang luftblære, der var i “ravdråben” da den blev dannet. Ved vand-rulning er der siden slået hul ind til luftblæren og det ligner til forveksling en mislykket gennemboring.

Rester af en aflang luftblære..

 

Overfladen i den sprængte luftblære afslører – ved forstørrelse, at der er tale om en naturlig proces, idet der ikke er ridser efter hverken flintbor eller jernbor men, at overfladen ligner en almindelig ophærdet rav-overflade. Men det er selvfølgelig luftblæreren i ravet der har formet den perfekte kugle, da ravet var harpiks og blødt – lidt som at blæse bobler i tyggegummi.

Kuglen er nu alligevel spektakulær og fantastisk i sin nærmest perfekte runde form, tænk at den på finurligste vis er naturskabt – og under den afsprængte luftblære, sidder faktisk endnu en aflang luftfyldt blære inde i kuglen. Luftblæren giver kuglen et særligt lysspil, den reflekterer lyset så det gyldne rav stråler endnu mere. Det er tankevækkende at kuglen indeholder luft der er ca. 40 millioner år gammelt. Der er i sandhed tale om et af naturens luner.

Under den afsprængte luftblære, sidder faktisk endnu en aflang luftfyldt blære inde i kuglen.