27. marts 2020

Kunstquiz: Kvindelige kunstnere

"Når du ikke kan komme til os, så kommer vi til dig". Er du klar til endnu en quiz? Det er fredag og det betyder at denne uges kunstquiz om kvindelige kunstnere er sat i gang.

Kvindelige kunstnere er underrepræsenterede på danske museer. Det viser en ny undersøgelse, fra 2019, foretaget af Organisationen Danske Museer (ODM). Gennem de seneste 15 år har museernes indkøb af værker af kvindelige kunstnere kun udgjort 22 pct. Også når man kigger på soloudstillinger, er kvinderne underrepræsenteret. Kun 29 pct. af soloudstillinger er af kvinder. Og kigger man på gruppeudstillinger, står kvinderne for 34 pct. af de udstillede værker.

Hvorfor er det sådan? Tjah … der gives ikke noget entydigt svar herpå, men forklaringen skal blandt andet søges tilbage i historien og handler ikke mindst om mænds og kvinders ulige adgang til uddannelse. Historisk har kunstverdenen, og samfundet i det hele taget, været mandsdomineret. Helt frem til 1908 var kvinder forment adgang til kunstakademiet. De var henvist til dyr privatundervisning af svingende og ofte ringe kvalitet. Desuden har ansvar for børn og hjem langt op i det 20. århundrede hvilet på kvinderne, og det uanset om de var kunstnere eller havde andet erhverv. Det er da også meget betegnende, at de tidlige kvindelige kunstnere, i anden halvdel af 1800-tallet, ofte fravalgte mand og børn for at kunne hellige sig en kunstnerisk karriere.

De tidlige kvindelige kunstnere var pionerer, der kæmpede for kunsten og for både egne og medsøstrenes vilkår. Og selvom der altså endnu i dag er uligheder at kæmpe med, og at de helt store superstjerner i kunstverdenen stadig er mænd, så er der trods alt sket store fremskridt.

En af disse heltinder er vi så heldige at have repræsenteret i JANUS’ samling. Hun blev optaget på Kunstskolen for Kvinder i 1919. Hun var imidlertid meget utilfreds med forholdene her og rejste i stedet, i 1922, til Paris, hvor hun fortsatte sin uddannelse hos bl.a. Fernand Léger. Med afbrydelser blev det til et ophold, der strakte sig over 17 år. I Paris blev hun inspireret af tidens herskende trend, kubismen. Senere fandt hun sit eget udtryk, der var langt mere ekspressionistisk og med et udtryk båret af poesi, intimitet og melankoli. I 1942-42 uddannede hun sig på Grafisk Skole, og hun havde udover malerierne en betydelig grafisk produktion. Her ses hendes selvportræt, malet i 1932.

Kan du gætte hvem kunstneren er?

 

Vi afslører med vilje ikke, hvem der har malet billedet. Det skal du som læser nemlig gætte.

 

Kunstquiz

Hvem er kunstneren?

Skriv dit svar i kommentarfeltet på Vardemuseernes facebookside.

Vi trækker lod blandt de rigtige svar, og den heldige udtrukne får en bog om kunstneren.