Renovering af Frello-udstillingen

20. marts 2018

Nye farver på Museum Frello

Frello-udstillingen og museumsbutikken bliver shinet op i foråret 2018. Her kan du se, hvad det betyder for museets åbningstider og tilbud.

Et nyt udstillingsdesign, tegnet af Leh Poulsen, skal fremover løfte oplevelsen af Frellomalerierne og Museum Frello som helhed.

Udstillingslokalerne vil få en ny farve- og lyssætning, der betyder, at publikum kommer til at opleve Frellos malerier på en ny og mere intens måde. Desuden vil man fra sommer 2018 kunne møde tre “ekspertskærme” i udstillingen. Museet har allieret sig med Mario Brauer, der i samarbejde med Vardemuseerne fanger museumsformidlernes tips og tricks til, hvordan man selv kan gå på jagt efter detaljer i Frellos forunderlige, malede univers.

Det er et omfattende arbejde, der betyder, at alle malerierne må ned fra væggen, og butikken tømmes for indhold før den igen kan tage sig indbydende ud. Det vil foregå i forskellige tempi:

Museet er åbent mens vi bygger om, men vi vil rode lidt rundt omkring. Da vi også bygger ny museumsbutik, vil der være begrænset mulighed for at købe museumsvarer i ombygningsperioden. Vi glæder os til at vise dig, hvor fint museet bliver, når vi er færdige! Indtil da er du stadig meget velkommen som gæst!

Nyt Frello-maleri

Museet har for første gang i adskillige år erhvervet et nyt Frello-maleri. Det drejer sig om Den morsomme mand (1980), som er et af Frellos tidlige billeder, og som også hører til blandt de bedste, både hvad angår selve maleriet, men også når det kommer til fortælleværdi.

Efter endt renovering af Frello-udstillingen kan man opleve det nyerhvervede maleri Den morsomme mand fra 1980

Udsnit af det nyerhvervede maleri “Den morsomme mand” fra 1980.

Sammen med billedet hører et par små sjove detailstudier af nogle af motiverne i maleriet. De vidner om, at Frello ikke helt har kunnet slippe historien eller personerne i billedet, men har arbejdet videre med dem, selv efter at maleriet egentlig var færdigt. Vi kalder dem ”efterstudier”, fordi de er blevet til, efter maleriet var færdiggjort – en slags fodnoter, om man vil. På en lille træklods har han gengivet et udsnit af folkemængden, som ses i baggrunden. Efter sigende malede han dette ”nærbillede”, fordi han var blevet spurgt om, hvad det var for et optog, der gik der i baggrunden. En finurlig detalje er, at han på enden af den lille træklods har malet mundingen af trompeten, som en mand i folkemængden går og trutter på.

Renovering af Museum Frello

Udsnit af menneskemængden malet på en lille træklods. På klodsens kant har Frello malet trompetens munding.

Udover denne lille kommentar, der altså skulle være svaret på et spørgsmål, har han også malet ansigter på to personer, der vender ryggen til i maleriet. Den ene er damen i den grønne kjole, der i maleriets centrale motiv betragter den morsomme mand. Den anden er en lille tyk mand i brun dragt, som går lige bagved. Om Frello har malet disse to for selv at lære dem lidt bedre at kende, eller om de også er svar på nysgerrige spørgsmål er uvist, men sjove er de i hvert fald.

Renovering af Museum Frello

To små portrætter af figurer, der i maleriet vender ryggen til publikum.

Frello i køkkenet

Nyt er også et lille køkkenskab, som er designet og skabt af Frello selv. Skabet var blevet til overs i forbindelse med renoveringen af Frellos hus i Brolæggerstræde. Det blev generøst skænket til museet af Kim Hamborg (og hans søn Dirch) sidste år og er siden blevet gennemset og renoveret. Skabet rummer i øvrigt endnu et lille Frellomaleri, som ingen tidligere har tænkt på. Det drejer sig om en lille stilleben med melon, ananas og blankt stål helt i stil med Frellos hollandske forbilleder. Et meget fint lille billede og et unikt skab, der blev reddet fra destruktion af en snarrådig håndværker.

Renovering af Museum Frello

Et lille stilleben der sidder på en låge i et køkkenskab, Frello selv har lavet.

Skabet med det lille stilleben og Den morsomme mand vil være at se, når udstillingen genåbner efter endt renovering. Tag godt imod dem.

Udlejer af sommerhuse ved Vestkysten: Museum Frello er et hit på ferien!

Indlæggets forfatter

John V. Jensen

Museumsinspektør