17. april 2020

Kunstquiz: Otto Poulsen

"Når du ikke kan komme til os, så kommer vi til dig". Her kommer næste afsnit i vores kunstquiz - denne gang handler det om kunstneren Otto Poulsen!

Otto Poulsen (1921-2006) var autodidakt som billedkunstner. Han debuterede i moden alder, som 49-årig i 1971, hvor han fik tre malerier optaget på Charlottenborgs Forårsudstilling. Siden blev han år efter år antaget på landets vigtigste censurerede udstillinger; bl.a. også Kunstnernes Sommerudstilling i Tistrup. Her fik han nærmest status af maskot, og det er grunden til, at vi i dag har en stor samling af Otto Poulsens værker i JANUS. Fra sin debut og resten af sit liv ernærede han sig som kunstner.

Otto Poulsen, ca. 1985

 

Inden da havde Otto Poulsen arbejdet ved landbruget og som arbejdsmand på Næstved Jernstøberi. Grunden til hans kunstneriske interesse blev sikkert lagt, da han som 12-årig var indlagt i 4 år på epileptikerhjemmet i Nyborg. Her havde Otto Poulsen en husflidslærer, der lærte ham at tegne ”i min stil”, som han sagde. At han som voksen kom i gang med at male igen, var egentlig lidt af en tilfældighed. I 1969 fik han den idé at købe et maleri (pris 350 kr.) på en kunstudstilling i Næstved. Han ville prøve, om ikke han kunne gøre det lige så godt. Og eftersom ”prøven faldt ud til min fordel”, som han forklarede det, var grunden hermed lagt til en kunstnerisk karriere.

Heste på græs., 1976.

 

Otto Poulsen både malede, tegnede, broderede, snedkererede, lavede film, skrev skuespil og lange tekster om alskens emner. Med Otto Poulsens egne ord: ”Der kan komme kunst ud af alting”. Han hentede inspiration mange steder fra: huse, landskaber, biler, måltider, dyr, rejser og abstrakte mønstre. Igen udtrykt af ham selv: ”En gang imellem må man lave noget, der er tænkt. Især om vinteren”. I forbindelse med vores udstilling ’Outsiderkunst – Museum Ovartaci besøger JANUS’ har vi en særophængning af Otto Poulsen, som vi betragter som en af vores egne outsiderkunstnere.

Rutebil. Ca. 1986.

 

Kunstquiz

Otto Poulsen satte en ære i at kunne leve af at være kunstner. Portrætbestillinger gav ham bl.a. en god indtjening. Hvem forestiller portrættet her?

Skriv dit svar i kommentarfeltet på opslaget på vores facebookside.

Vi trækker lod blandt de rigtige svar, og den heldige udtrukne får bogen ”Otto Poulsen – mellem naivisme og outsiderkunst”, skrevet af Lise Buurgård.