hjedding andelsmejeri

26. marts 2020

Hjedding Andelsmejeri – Verdens første!

"Når du ikke kan komme til os, så kommer vi til dig". Følg med her på bloggen, hvor vi vil komme med forslag til, hvad både børn og voksne kan bruge tiden på i disse dage - hjemme eller ude i naturen. Troels Riknagel, som er museumsformidler hos Vardemuseerne fortæller her i videoen om det særlige sted - Hjedding Andelsmejeri.

Lokale bønder skrev i 1882 – i løbet af en nat – vedtægterne for Danmarks første andelsmejeri i Hjedding. Tre måneder senere var mejeriet en realitet. Mindre end 10 år efter var der over 1000 andelsmejerier i Danmark, og i dag kan man se spor i form af skorstene og mejeribygninger i et utal af små og større byer. Der rejste sig en bølge fra vest, som man sagde og det var netop bønderne som gik sammen for ved fælles kraft at fremme det fælles bedste.

Det helt særlige her var, at man på mejeriets generalforsamling talte hoveder og ikke høveder. Den lille husmand havde den samme stemmeret som den store gård ejer. Andelstankens principper vandt hurtigt indpas i mange andre virksomheder i landbrugssektoren. Desuden gjorde den teknologiske udvikling – med centrifugen som omdrejningspunkt – det muligt at fremstille smør af frisk mælk. Smør var en eksportvare i slutningen af 1800-tallet, og bønderne oplevede nu at få en god pris for deres smør.

En lille undselig bygning med enorm betydning – den danske andelsbevægelses vugge. Siden 1948 mejerimuseum, i 2006 udpeget af Kulturarvsstyrelsen som nationalt industriminde – i 1882 grundlagt som Danmarks første andelsmejeri. Mejeribygningen står i dag – og er indrettet – som ved opførelsen i 1882. Dampmaskine, centrifuge, smørkærne og æltebord er blot noget af det, man kan se i den gamle mejeribygning.

Alle er velkomne til at besøge dette fine lille stykke danmarkshistorie med den store betydning, ganske gratis. Man ringer blot til Vardemuseerne først. Dog må I vente til Landets museer åbner op igen, forhåbentligt efter den 14/4. Kommer man forbi mejerimuseet uden for åbningstid, kan man på udendørs plancher læse mere om mejeriets spændende historie. Plancherne hænger i en halvåben bygning, hvor der også er mulighed for at spise sin medbragte madpakke.