Erik Hansen

20. december 2021

Esbjergmaleren Erik Hansen

Erik Hansen er i dag ufortjent er gledet lidt i baggrunden. Hans udtryk var et ekspressivt og stofligt maleri, som strakte sig fra det genkendelige motiv til noget mere abstrakt. Særligt væsentlige er de meget pastost malede billeder, som tog udgangspunkt i området i og omkring Esbjerg.

Erik Hansen, 1914-70, var i sin tid en betydelig kunstner. Han var et overbevisende naturtalent, der udtrykte sig med store generøse penselstrøg. Der er intet småt og pillent over udtrykket. De fleste og de bedste af hans mange billeder er figurative, og hans foretrukne motiver var især vestjyske landskaber og Esbjerg Havn. Erik Hansen var en legendarisk skikkelse i Esbjerg. Han var en farverig personlighed, der blandt andet var kendt for, ligesom et af sine forbilleder, Edvard Munch, at have sine malerier hængende i træerne i sin have, hvor de blev udsat for vind og vejr.

 

Esbjergmaleren

Erik Hansens haveudstilling.

 

Han debuterede på Kunstnernes Efterårsudstilling på Charlottenborg i 1938, hvorefter han havde en række gyldne år i 1940’erne og 50’erne. Her udstillede han adskillige gange i bl.a. både København, Århus og Esbjerg, og han fik gode anmeldelser. Men han slog aldrig for alvor igennem. Erik Hansen var på én gang beundret og så alligevel ikke rigtigt anerkendt på parnasset.

Der er således i dag ikke mange uden for en ret snæver kreds af mennesker med rødder i Esbjerg, der kender Erik Hansen. Han har ellers efterladt sig et meget stort oeuvre til trods for, at han døde som kun 56-årig. Han var nemlig uhyre produktiv og solgte i sin levetid godt af sine værker – til privatpersoner, vel at mærke, ikke til museer.