Mennesker-bag-pigtråd
Et elev inddragende forløb, om de tyske flygtninge i Danmark og Oksbøl, fra 1945-1949, i den oprindelige lejr omkring FLUGT - Refugee museum of Denmark

Mennesker bag pigtråd

Udskoling og ungdomsuddannelser

Besøg den gamle, tyske flygtningelejr i Oksbøl, som omkranser FLUGT - Refugee museum of Denmark og få indblik i nogle af de glemte historier og konsekvenser, Anden Verdenskrig førte med sig.

”Behandlingen skal være human, men ikke for gæstfri”. Sådan lød det fra Danmarks daværende socialminister Johannes Kjærbøl, da Danmark efter befrielsen overtog administrationen af mere end 200.000 tyske flygtninge. Krigen og besættelsen havde sat sine spor – også i Oksbøl, hvor op til 35.000 flygtninge opholdt sig i landets største flygtningelejr.

Forløbet giver et indblik i, hvordan de kriseramte flygtninge blev håndteret i lejren i Oksbøl, samt hvordan man generelt klarede sig igennem hverdagen. Med udgangspunkt i autentiske flygtningeidentiteter fra den tid bevæger vi os rundt på det stadig intakte sti- og vejsystem i området i Oksbøl. Undervejs kommer vi forbi nogle af de få bygninger, der stadig står tilbage, men som i dag er taget i brug på anden vis.

For at skabe de bedste læringsforudsætninger for eleverne, er aktiviteterne i forløbet tilrettelagt med inddragelse af den verden, eleverne selv befinder sig i.

Der medfølger undervisningsmateriale til brug både inden og efter jeres besøg, som kan hentes her.

Den tilhørende PowerPoint hentes her.

Du kan se Fælles Mål for forløbet her