Juleforløbet – Rundt om traditionerne

Juleforløbet - Rundt om traditionerne

3. - 9. Årgang

Inviter museumsformidleren ind i madkundskabslokalet, og giv dine elever en alletiders juleoplevelse med fokus på de historiske juletraditioner og kulturmøder ved højtiderne. Forløbet kan også bookes til at foregå udendørs hos os, i skoven.

 

I forløbet undersøger eleverne sammen med museumsformidleren oprindelsen til mange af de juletraditioner, som er en del af den danske julefejring i dag. Vi ser på historiske genstande, som formidleren har med fra museet, og koger klejner, som er nogle af de ældste julekager. Eleverne får en portion med hjem til at hænge på juletræet, hvis de ikke bliver spist inden jul. Vi slutter af med en julehistorie.

Forløbet kan tilpasses til aldersgruppen fra 3. klasse til 9. klasse.

Formål

Med udgangspunkt i elevernes egne juletraditioner bliver de introduceret til historiske genstande og hvor traditionerne stammer fra. Formålet med forløbet er dels at lade eleverne opdage at de selv er med til at skabe historie og dels at eleverne får en viden og forståelse for, hvordan forskellige kulturer påvirker hinanden og at traditioner udvikler sig.

Fælles mål

Kompetencemål for historiefaget: Forløbet understøtter historiefaget ved at give overblik over den kronologiske udvikling af julens traditioner, og giver eleverne en historisk knage at hænge julens elementer op på.

Kompetencemål for danskfaget: Ved at læse og forstå ukendte og gammeldags udtryk for eleverne sat julens sange og historier ind i både en historisk og nutidig kontekst.

Kompetencemål for madkundskabsfaget: Forløbet understøtter arbejdet med mad fra egen og andre kulturer ved at arbejde med historiske opskrifter.

Forberedelse og efterbearbejdelse af forløbet

Til forberedelse for forløbet findes et undervisningsmateriale, hvor eleverne skal undersøge deres egne traditioner. Derudover lægges der op til at klassen sammen læser tre

forskellige julesange og finder ud af, hvad de forskellige begreber betyder. Efter forløbet kan I tage en quiz i klassen, som udgangspunkt for at tale om, hvad I har lært.

Varighed af undervisningsforløb

Det anbefaledes at sætte 2 lektioner af til før og efter opgaverne/øvelserne. Mens selve besøget er rammesat til 120 min.