Samlingen

JANUS – Vestjyllands Kunstmuseums samling har sin oprindelse tilbage i begyndelsen af 70’erne. I starten blev værker indkøbt via indtægter fra loppemarkeder og revyer. Med udgangspunkt i de daværende strømninger skabtes et godt fundament omkring det figurative, som realisme, surrealisme og naivisme.

Figurativ kunst i samlingen

Den konstruktive kunst er også godt repræsenteret, ligesom en række markante vestjyske kunstnere. Museet har i tidens løb modtaget mange fornemme donationer og har samtidig hele tiden også ønsket at følge samtidskunstens udvikling. Samlingen fremstår derfor i dag som en bred vifte af kunst fra omkring 1950. Ud over ovennævnte har bl.a. følgende kunstnere en fyldig repræsentation i samlingen:

Anna Klindt Sørensen (1899-1985)
Med tilkomsten af en omfattende Anna Klindt Sørensen-samling fra Anna Klindt Sørensens Fond har museet fået mulighed for at præsentere en af de helt store kvindelige kunstnere i Danmark. Med denne kunstners samling af andre kvindelige kunstnere vil et muligt speciale omkring kvindelige kunstnere også være til stede.

Erik Hansen (1914-1970)
Esbjerg-kunstneren Erik Hansen var en farverig person, hvis maleriske univers var et ekspressivt, stofligt maleri i oftest tunge, stærke farver. Han arbejdede i traditionen fra Emil Nolde og Jens Søndergaard, og de bedste værker giver ham en fornem placering i vestjysk kunst.

Tøns B. Nielsen (1931-2009)
En anden Esbjerg-kunstner er Tøns B. Nielsen. Hans legende, farverige og underfundige billedverden byder på mange fornemme enkeltværker og er samtidig et godt udgangspunkt for børneformidling. Drømmen er at få skabt et særligt formidlingsmiljø med udgangspunkt i denne store samling.

Otto Poulsen  (1921-20??)
Otto Poulsen var en af landets mest ægte naivister. Han levede i Næstved hele sit liv, men deltog ivrigt i udstillinger rundt omkring i Danmark og enkelte gange i udlandet. Den naive, barnlige måde at tegne på var ledsaget af en fin sans for at aktivere hele billedfladen. Hans væsentligste styrke ligger dog i arbejdet med farven, som brænder igennem uden at virke aggressiv.

Solveig Lohne (f. 1946)
I samlingen findes også en lille, men udsøgt samling af nyere og ældre norsk kunst. En af dem, der er bedst repræsenteret, er Solveig Lohne, som også har en vis tilknytning til Danmark. Hendes udtryk er meget personligt, stilfærdigt og overraskende på samme tid. Både i sin grafik og de såkaldte billedkonstruktioner antager værkerne oftest irregulære former, hvor motiver fra naturen spiller sammen med farvetoner og enkelte penselstrøg.

Dele af samlingen vises lejlighedsvis i form af tematiske ophængninger. Udlejning og uddeponering af værker fra samlingen finder også sted. P.T. findes således værker på Rådhuset i Varde og på Faaborg Kro.

Adgang til samlingen:

Interesserede kan få adgang til samlingen, men på grund af de nuværende magasinforhold kun efter nærmere aftale.