FLUGT

Fra februar til maj 1945 ankom mere end 200.000 civile tyskere til det besatte Danmark efter en dramatisk og til tider voldsom flugt. Det sovjetiske angreb på Nazi-Tyskland i Anden Verdenskrigs sidste måneder havde fordrevet millioner af tyskere fra deres hjem.
I 1945 blev Danmarks største flygtningelejr etableret i Aal plantage i Oksbøl. Her boede 35.000 tyske flygtninge efter Anden Verdenskrig.

Men store flygtningestrømme hører ikke kun historien til. Også i nyere tid har krig, hungersnød og naturkatastrofer sendt millioner af mennesker på flugt fra f.eks. Vietnam, Bosnien og Syrien.

For hvert menneske på flugt gemmer der sig en unik historie. Det er de historier, du kommer til at opleve i FLUGT.

FLUGT – Refugee Museum of Denmark

Hvad vil det egentlig sige at være flygtning?
Hvad gør man, når man pludselig og ofte i hast må forlade det liv, man kender, for at sætte ud på en farefuld og uvis rejse?
Og hvordan opleves det som modtagerland?

I FLUGT kommer du til at opleve stærke udstillinger, personlige historier og store spørgsmål. Der bliver plads til at gå på opdagelse – både i udstillingerne, i den tidligere lejr for de tyske flygtninge og i dine egne og andres holdninger. FLUGT skal være et mødested, hvor der er god plads til at snakke og diskutere. Udstillingerne bliver udgangspunkt for debat, og FLUGT fortæller historierne set fra både flygtningenes og modtagernes synspunkt.

 

FLUGT – Et internationalt museum

FLUGT – Refugee Museum of Denmark bliver verdens første museum for flygtningehistorier. I bygningerne i Oksbøl, hvor flygtningelejren lå, er vi lige nu ved at opføre et internationalt museum tegnet af BIG – Bjarke Ingels Group. I plantagen kan man stadig se rester af flygtningelejren, bl.a. kirkegården og lazarettet. Det vil alt sammen blive en del af oplevelsen, når man bevæger sig rundt i udstillingen, der er skabt af hollandske Tinker Imagineers.

Som noget helt særligt har den tyske stat støttet etableringen af FLUGT. Det har den gjort, fordi FLUGT i lige så høj grad fortæller et stykke tysk historie som et dansk. Denne stærke forbindelse understreges af, at området og kirkegården ved den tidligere flygtningelejr i Oksbøl besøges af mange tyske efterkommere hvert eneste år.
Men donationen fra den tyske stat sætter også streg under det faktum, at flygtningehistorier er universelle.

Du kan også være med til at støtte projektet med et valgfrit beløb – læs mere her.

Se regnskabet for indsamlingen 2019-20.

Følg os på Facebook, Instagram og LinkedIn.

Du kan allerede nu blive klogere på en del af historien om de tyske flygtninge og gå i deres fodspor på nogle af de oprindelige stier og veje fra flygtningelejrens tid. I Aal plantage er der nemlig anlagt en vandrerrute med plancher om flygtningelejrens historie.

Flygtningelejren

Kort over flygtningelejren. Alle stier og veje er bevarede i den nuværende plantage, og nogle få bygninger har fundet ny anvendelse.

 

Du kan som regel hente et kort i standeren ved det gamle lazaret på Præstegaardsvej 21 i Oksbøl eller du kan vælge at downloade kortet her.

Praktisk information

Mad og drikke

FLUGT får café med spændende retter til familievenlige priser.

Man kan nyde sin medbragte mad flere steder i plantagen, bl.a. på legepladsen ved hundeskoven på Blåkjærstien.

Shopping

FLUGT får en spændende museumsbutik.

Tilgængelighed

FLUGT bliver indrettet med kørestolsvenlig adgang.

Mange af stierne i plantagen er grusbelagte, men der findes også mindre skovstier, der til tider kan være fugtige og ujævne af trærødder.

Parkering

Lige nu findes der parkeringspladser både ved de gamle lazaretbygninger og ved flygtningekirkegården.

Vi får mange spørgsmål om parkeringsforholdene ved det kommende museum. Det kan du læse mere om her.

Bestil guide

Den bedste måde at opleve flygtningelejren på, er med en guide. Book et foredrag om de tyske flygtninge i Danmark og/eller om planerne for det kommende FLUGT. Se tilbud og priser her.

Læring

Vi tilbyder undervisningsmateriale og læringsforløb på flere klassetrin. Se tilbud og priser her.

Pressemateriale

Tilbage
Frem
Markør for placering
Hodde Gamle Skole
Markør for placering Nymindegab Museum
Markør for placering Hjedding Andelsmejeri
Markør for placering Dit Museum Ølgod
Markør for placering Panser- & Artillerimuseum
Markør for placering FLUGT
Markør for placering Museum Frello
Markør for placering Tirpitz
Markør for placering Blåvandshuk Fyr
Markør for placering JANUS