I Aal plantage i Oksbøl lå i 1945-49 Danmarks største flygtningelejr. Her boede 35.000 tyske flygtninge efter Anden Verdenskrig. I plantagen kan man stadig se rester af flygtningelejren, bl.a. kirkegården og lazarettet, men der gemmer sig også enkelte ruiner i skoven, ligesom flere bygninger fra lejrens tid i dag har fundet ny anvendelse.

Lige nu står bygningerne, der i 1945 rummede lazarettet i Danmarks største lejr for tyske flygtninge, tomme. Men allerede næste år bliver der stukket en spade i jorden. Dermed bliver der taget hul på etableringen af det nye museum, FLUGT – Refugee Museum of Denmark i Oksbøl.

FLUGT

Planen er at museet skal åbne til efteråret 2022 og når det sker, kan du opleve et helt nyt og moderne museum, der er tegnet af BIG Bjarke – Ingels Group, og som handler om flugt og flygtninge. Udstillingerne og historierne til FLUGT er lige nu på tegnebrættet, men det er helt sikkert at FLUGT kommer til at dreje sig om de tyske flygtninge, der kom til Danmark i 1945 samt de mange flygtninge, fra f.eks. Vietnam, Bosnien og Syrien, der er kommet til landet i de seneste år.

Det er også sikkert, at du under et besøg i FLUGT kan få indsigt i, hvad det vil sige at være flygtning og hvordan det er at stå på den anden side som modtagerland. Du kommer til at opleve stærke udstillinger, personlige historier og store spørgsmål. Der bliver plads til at gå på opdagelse – både i udstillingerne, i den tidligere lejr for de tyske flygtninge og i dine egne og andres holdninger. FLUGT skal være et mødested, hvor der er god plads til at snakke og diskutere. Du kan være med til at støtte projektet med et valgfrit beløb – læs mere her.

Flygtningelejren

Du kan allerede nu blive klogere på en del af historien om de tyske flygtninge og gå i deres fodspor på nogle af de oprindelige stier og veje fra flygtningelejrens tid. I Aal plantage er der nemlig anlagt en vandrerrute med plancher om flygtningelejrens historie.

Flygtningelejren

Kort over flygtningelejren. Alle stier og veje er bevarede i den nuværende plantage, og nogle få bygninger har fundet ny anvendelse.

 

Du kan som regel hente et kort i standeren ved det gamle lazaret på Præstegaardsvej 21 i Oksbøl eller du kan vælge at downloade kortet her.

Praktisk information

Mad og drikke

FLUGT får café med spændende retter til familievenlige priser.

Man kan nyde sin medbragte mad flere steder i plantagen, bl.a. på legepladsen ved hundeskoven på Blåkjærstien.

Shopping

FLUGT får en spændende museumsbutik.

Tilgængelighed

FLUGT bliver indrettet med kørestolsvenlig adgang.

Mange af stierne i plantagen er grusbelagte, men der findes også mindre skovstier, der til tider kan være fugtige og ujævne af trærødder.

Parkering

Lige nu findes der parkeringspladser både ved de gamle lazaretbygninger og ved flygtningekirkegården.

Vi får mange spørgsmål om parkeringsforholdene ved det kommende museum. Det kan du læse mere om her.

Bestil guide

Den bedste måde at opleve flygtningelejren på, er med en guide. Book et foredrag om de tyske flygtninge i Danmark og/eller om planerne for det kommende FLUGT. Se tilbud og priser her.

Læring

Vi tilbyder undervisningsmateriale og læringsforløb på flere klassetrin. Se tilbud og priser her.

Tilbage
Frem
Markør for placering
Hodde Gamle Skole
Markør for placering Nymindegab Museum
Markør for placering Hjedding Andelsmejeri
Markør for placering Dit Museum Ølgod
Markør for placering Varde Artillerimuseum
Markør for placering FLUGT
Markør for placering Museum Frello
Markør for placering Tirpitz
Markør for placering Blåvandshuk Fyr
Markør for placering JANUS