
På Danmarks vestligste punkt – position 55 33,51 N/08 05,07 E – 18 meter over havets overflade på Horns Bjerge, står Blåvandshuk Fyr.
Der er 39 meter til toppen af fyret og 170 trappetrin. Lampehøjden er 55 meter over havet. Fra toppen venter en formidabel udsigt. Mod nord og øst ses området omkring Vejers Strand og Kallesmærsk Hede. Mod sydøst ses Blåvand og Blåvand Strand med de fire muldyr, der er udført af kunstneren Bill Woodrow. Ud over havet ses Horns Rev Vindmøllepark. Blåvandshuk Fyr kan med sine 400 watt lyse hele 23 sømil ud over havet. Selvom lampen kun er på 400 watt, sikrer prismerne i linsen at lyset koncentreres, så effekten svarer til 180.000 stearinlys. Fyrkarakteren for Blåvandshuk Fyr er 3 blink hvert 20. sekund.

Danmarks vestligste punkt
Anduvningsfyr
Fyret, der er et såkaldt anduvningsfyr, blev anlagt for at sikre indsejlingen til Esbjerg havn og skulle samtidig advare mod Horns Rev, der strækker sig ca. 40 km ud i havet i vestlig retning. Blåvandshuk Fyr er bygget i 1899 af tømrermester Kr. Skafte og er anlagt på den højeste klit ved Blåvandshuk som en erstatning for et vinkelfyr, der var opført på en træbåke 12 år tidligere. Kr. Skafte lod det lyse første gang nytårsaften år 1900.

Bunkertårnet til venstre er en del af den Tyske Atlantvold. Den rummede en søtaktisk overvågningsradar.
Fra 1901-1914 drev fyrets ansatte også en telegrafstation. Det var en gnisttelegraf, og man telegraferede ved hjælp af morsealfabetet. I 1908 kom radiotelegrafen til, og efter 1914 overtog Telegrafvæsenet driften.
Linsen drejes via 4 tons tungt urværk
Blåvandshuk Fyr er fredet, således at både installationer og den karakteristiske arkitektur er beskyttet for eftertiden. Oppe i tårnet under lyset sidder et urværk, der ved hjælp af et stort lod drejer den 4 tons tunge linse rundt.

Fyrets trappeopgang. Der er i alt 170 trappetrin til toppen af fyret.
I dag er fyret automatiseret, men fungerer i øvrigt som det har gjort gennem alle årene. Fyrmesterboligen rummer nu en udstilling om Havmølleparken på Horns Rev, som er en af verdens største, og desuden har også Blåvandshuk Fyr Turistinformation til huse her.

Udsigten fra fyret ud mod Horns Rev.
Åbningstider 2021
Torsdag – søndag 10 – 15
4. januar – 31. januar
Alle dage 10 – 15
1. februar – 14. februar
Alle dage 10 – 16
15. februar – 28. marts
Alle dage 10 – 17
29. marts – 27. juni
Alle dage 9 – 19
28. juni – 29. august
Alle dage 10 – 17
30. august – 31. oktober
Alle dage 10 – 15
1. november – 14. november
Torsdag – søndag – 10 – 15
15. november – 19. december
Alle dage 10 – 15
20. december – 9. januar
Praktisk information
Mad og drikke
Der kan købes kaffe, is og sodavand ved billetsalget, som nydes udendørs i det vestjyske klitsand. Der findes desuden også mange spændende spisesteder i Blåvand by.
Shopping
I billetsalget kan der udover is og sodavand købes forskellige souvenirs.
Tilgængelighed
Fyret er ikke egnet for kørestolbrugere, da der er 170 trappetrin til toppen. Stien op til fyret er belagt med grus.
Parkering
Der er parkeringspladser tæt på fyret både til biler og busser.
Bestil guide
Se her vores priser og muligheder for at bestille en guidet tur i landskabet – Se tilbud og priser.
Læring
- Vi tilbyder undervisningsmateriale og læringsforløb på flere klassetrin. Se tilbud og priser her.
- Skoleklasser, der vil besøge Blåvandshuk Fyr, skal melde deres ankomst inden besøget på +45 75 27 54 11
Letbækvej 1
Hodde
6862 Tistrup
Lige ved kirken i Hodde findes en lille, stråtækt bygning, der for 150 år siden var både lærerbolig og skolestue for børnene på egnen.
Oplev den lille, stemningsfulde skolestue med de gamle møbler, tavler, grifler, gamle skolebøger og anskuelsesbillederne på væggene. Skolen fremstår autentisk med originale pulte og kateter.
Vesterhavsvej 294
6830 Nr. Nebel
+45 75 25 55 44
Er du til familiehygge, kunst og gode historier? Nymindegab Museum er et kulturhistorisk kunstmuseum, der fortæller historier om dengang de lokale ved det lille fiskerleje fik besøg af kunstmalere og muntre badegæster.
Museet er placeret i et autentisk miljø indrammet af tømrerens hus og savmølle med arbejdende værksted. I 2020 genåbnede museets udstillinger efter en omfattende ombygning.
Hjeddingvej 2
6870 Ølgod
En lille undselig bygning med enorm betydning – den danske andelsbevægelses vugge. Hjedding Andelsmejeri blev grundlagt i 1882 som Danmarks første andelsmejeri. Mejeribygningen står i dag – og er indrettet – som ved opførelsen i 1882. Dampmaskine, centrifuge, smørkærne og æltebord er blot nogle af de ting, man kan se i den gamle mejeribygning.
På udendørs plancher kan man læse mere om mejeriets spændende historie. Plancherne hænger i en halvåben bygning, hvor der også er mulighed for at spise sin medbragte madpakke.
Kulturhuset
Vestergade 7
6870 Ølgod
Udstillingen tager dig til en helt anden verden – kun 150 år væk. Dengang gik børn på heden og vogtede får, eller stod tidligt op for at malke i den mørke stald. Senere blev børnene sendt i skole, og de unge landmænd på højskole – og andelstanken opstod, at sammenhold gør stærk. Det moderne landbrug var skabt.
Historien om udviklingen fra fattig hedebonde til demokratisk landmand fortælles på Dit Museum Ølgod. Sæt dig ind i bondestuen eller gå på opdagelse i stationsbyens gader, butikker og mennesker.
Vestervold 11
6800 Varde
+45 75 22 15 94
På Varde Artillerimuseum kan du se kanoner fra middelalder til nutid, prøve en pansret mandskabsvogn og få en fornemmelse af artilleriet i kampsituationer. Prøv også soldatens kampuniformer.
Hovedvægten er på Den Kolde Krigs kanoner, og en flot plancheudstilling fortæller historien om det danske artilleri og Danmarks- og verdenshistorien.
Udstillingen illustrerer artilleriets historie fra middelalderen til nutiden. Foruden selve kanonerne vises der uniformer, håndvåben og andet udstyr med relation til våbenarten.
Præstegårdsvej 21
6840 Oksbøl
FLUGT – Refugee Museum of Denmark forventes at åbne til efteråret 2022.
I Aal plantage i Oksbøl lå i 1945-49 Danmarks største flygtningelejr. Her boede 35.000 tyske flygtninge efter Anden Verdenskrig. I plantagen kan man stadig se rester af flygtningelejren, bl.a. kirkegården og lazarettet, men der gemmer sig også enkelte ruiner i skoven, ligesom flere bygninger fra lejrens tid i dag har fundet ny anvendelse.
Fyrvej 106
6857 Blåvand
Telefon
+45 75 27 54 11
På Danmarks vestligste punkt - position 55 33,51 N/08 05,07 E - 18 meter over havets overflade på Horns Bjerge, står Blåvandshuk Fyr. I dag er fyret automatiseret, men fungerer i øvrigt som det har gjort gennem alle årene. Fyrmesterboligen rummer nu en udstilling om Havmølleparken på Horns Rev, som er en af verdens største, og desuden har også Blåvandshuk Fyr Turistinformation til huse her.
Kirkepladsen 1
6800 Varde
+45 75 22 08 78
På Museum Frello kan du opleve en helt anden verden: Otto Frellos fantastiske univers. Frello er en kunstner med en helt unik stil, der får de fleste voksne og børn til at synes, at kunst er fantastisk! Prøv Frello-skattejagten sammen med børnene. Tager du familie og venner med, er det helt sikkert, at I vil se kunst på en helt ny måde efter mødet med Frello. Motiverne har så mange detaljer, at man kan opleve dem igen og igen.
Museum Frello har også skiftende kunst- og kulturhistoriske udstillinger. Her kan I opleve den vestjyske historie i flotte rammer, der er iscenesat så der er noget sjovt for børnene og gode historier til de voksne.
Tirpitzvej 1
6857 Blåvand
Telefon hverdage
(Administration):
+45 75 22 08 77
Telefon weekend
(direkte, OBS: ingen booking):
+45 75 22 07 16
Under overfladen gemmer den danske vestkyst på et væld af gribende historier. Men du ser dem ikke med det blotte øje. Kom med under sandet i Tirpitz og opdag alle vestkystens skjulte fortællinger om forliste skibe, farlige smuglere og forbudt kærlighed.