Holger Jacobsen - 100 år

Udstilling

Varde Kunstforening: Holger Jacobsen – 100 år

- en retrospektiv udstilling på Museum Frello. På udstillingen vil man kunne se et bredt udsnit af Holger Jacobsens virke gennem årene. Benyt denne enestående chance for at få et indblik i en spændende dansk kunstner med lokale rødder.

Holger Jacobsens tilhørsforhold til Vestjylland, nærmere betegnet Henne Strand, går helt tilbage til hans barndom. Holger bliver født i Esbjerg den 19. april 1918. Faderen er lærer og familien flytter først til Sydfyn og senere til København. Holger er kun 9 år gammel da hans far dør. Ved Henne Strand er man i starten af 30érne begyndt at bygge sommerhuse, og da Holgers mor har familierelationer til Henne-området, vælger hun at prøve at skabe et levebrød af den begyndende turisme. Således åbner Holgers mor, Ane Jacobsen, i 1932 badepensionatet ”Klitgården” med plads til 30 gæster. Foruden pensionatet bygges også et sommerhus, og her i ly af klitterne opfører Holger senere et atelier. Når badesæsonen med alle dens fælles gøremål var overstået, flyttede familien igen tilbage til København for at tilbringe vinteren her.

Efter studentertiden i Lyngby kom Holger på Rostrup Bøyesens Malerskole hvor han afslutter i 1941. Legater gør det muligt for ham at rejse på studieophold i Tyskland, Frankrig og Grækenland. Holger er med til at starte kunstnergruppen ”Bølleblomsten” og bliver senere også medlem af Kunstnersammenslutningen ”M 59”. Her som i flere forskellige gallerier udstiller Holger sine billeder. Et højdepunkt finder sted da Holger i 1980 bliver tildelt Statens ”Hædersgave” som er livsvarigt.

Langt liv og virke

Et andet højdepunkt er da Holger bliver bestilt til at skabe et stort egetræs-krucifiks til Havrvig kirke. Holger udstillede for sidste gang i 1999, det var sammen med M 59-gruppen. Herefter fører han et stille og tilbagetrukket liv i sit atelier i Virum, hvor det ene billede efter det andet forlader staffeliet. Holger var meget selvkritisk, hvorfor lærrederne ofte overmales. Altid var han på jagt efter den perfekte komposition og de rigtige farver i den tilbagevendende ”stilleben”. Rytmiske symboler og farver spiller op mod hinanden i friere og friere former. Holger var, som de øvrige ”Konkrete” malere, under stærk indflydelse af de store franske kunstnere, hvilket især ses i hans billeder fra 50érne. For ca. et år siden kom Holger på plejehjem. Men det forhindrede ham ikke i at arbejde med sin kunst, her fortsatte han med skitseblok og pastelfarver, lige indtil sin død den 11. januar 2019. Holger blev 100 år gammel.

Udstillingen er blevet til i et samarbejde mellem Olav Martinsen (slægtning til Holger Jacobsen) og Varde Kunstforening. På udstillingen vises værker fra Holgers forskellige perioder.
Alle billederne er i privateje. (Olav Martinsen)

 

Varde Kunstforening
Besøg Varde Kunstforenings hjemmeside