Tuxen - helt privat

Udstilling

TUXEN – helt privat

Laurits Tuxen er kendt som Skagens- og fyrstemaler og for at have grundlagt malerkolonien i Nymindegab. Men hvem var Tuxen som person? Privat bag facaden? Vi har til udstillingen fået mulighed for at låne flere værker af Tuxen, der aldrig eller kun sjældent har været udstillet før. Det er værker, der i høj grad handler om Tuxen – helt privat.

Laurits Tuxen er kendt som Skagens- og fyrstemaler. Han var en succesrig og kosmopolitisk kunstner, der levede et aktivt og udadvendt liv, hvor han var god til at begå sig i både de højeste sociale lag og i mere ydmyge miljøer.

Tuxen bliver beskrevet som beleven og veltalende og samtidig også som et reserveret menneske, som kun få personer kom ind på livet af. Så hvem var Laurits Tuxen som person? Privat bag facaden? Fra Skagen kender vi nogle malerier af døtrene Yvonne og Nina samt af Tuxens anden hustru, Frederikke Treschow. Nogle har sikkert også en erindring om, at han tidligere var gift med belgiske Ursule, som var mor til døtrene og døde ung. Men den del af historien om Tuxens privatliv er forbløffende ukendt.

Det er, som om Tuxens livshistorie er delt i to. Den første del var livet med Ursule. Et uroligt og travlt livsafsnit, hvor han rejste meget og var optaget af de store bestillingsopgaver ved Europas fyrstehoffer, og hvor familien på skift boede i Paris, Bruxelles, Rebecq i Belgien og i København. Det andet livsafsnit, hvor han havde giftet sig med Frederikke, var langt mere roligt. Familien boede nu fast i København og havde sommerbolig i Skagen.

Vi har fået mulighed for at låne flere værker af Tuxen, der aldrig eller kun sjældent har været udstillet. Og det er værker, der i høj grad handler om familielivet – om den private Tuxen.