Udstilling

Tirpitz-bunkeren

Den gamle kanonstilling ligger som en kolos i sandet og gemmer på historier fra Atlantvolden, Hitlers enorme bunkerprojekt. Indgangen til bunkeren er gennem en underjordisk udstillingstunnel fra Tirpitz. Tag en god ven i hånden og gå på opdagelse i den mørke kanonbunker fra Anden Verdenskrig.

Tirpitz-stillingen

I august 1944 gik den tyske besættelsesmagt i gang med at bygge den store Tirpitz-stilling ved Blåvand. De to enorme kanonbunkers var en del af Atlantvolden og skulle forsvare indsejlingen til Esbjerg. Men krigen sluttede før bunkerne blev færdige, og siden da har de stået som kolde vidnesbyrd om krigen lige midt i vestkystens storslåede klitlandskab.

Tirpitz-bunker

Et underjordisk besøg

Nu er den sydlige bunker blevet en del af attraktionen Tirpitz. Gennem en underjordisk tunnel kommer du ind i den gamle kanonbunker. Her kan du selv gå på jagt efter svar på de mange spørgsmål der gemmer sig bag de 3,5 meter tykke mure af stærkt armeret beton. Hvorfor blev der bygget en stor kanonstilling lige her i Blåvand? Hvem skulle have bemandet den? Hvordan virkede kanonen – og hvor langt kunne den skyde ud over havet? Hvis du har en nørd i maven, vil du have gode chancer for at blive klogere. Og hvis du bare vil have en spændende oplevelse – ja, så er bunkeren helt sikkert også noget for dig!

Tirpitz-bunker wall

Peg med den store projektør og opdag de skjulte hemmeligheder i Tirpitz-bunkeren.

Optakt til bunkeren

Den underjordiske tunnel, der forbinder den nye arkitektur med den gamle bunker, er også en del af udstillingen. Her kan du i fem enkle skridt nærme dig selve bunkeren. Fra Tysklands besættelse af Polen i 1939, over planerne om at befæste hele Atlanterhavskysten med betonbunkers og til det store byggeprojekt ved Blåvand. Inden du går over tærsklen fra den nye beton til den kolde, rå bunker, får du en kort introduktion til, hvordan bunkeren skulle have fungeret – hvis den var blevet bygget færdig, inden krigen sluttede!

Husk din fjernbetjening

Alle udstillingerne i Tirpitz aktiveres af gæsterne selv ved hjælp af en simpel “fjernbetjening”, som er en del af entrébilletten, og børn fra ca. 2 år kan bruge den. Det er en lydbaseret guide, hvor historierne er indtalt af professionelle skuespillere, og denne guide er en del af udstillingerne. Det kan være en god idé at medbringe egne høretelefoner, hvis du ønsker frie hænder eller bliver let forstyrret. Hvis du foretrækker trykt tekst, kan du gøre vores værter opmærksom på dette, når du køber billet.