Udstilling

Nymindegabmalerne

Se Laurits Tuxens og Johannes Larsens motiver fra Nymindegab, dengang der kun gik et sandet hjulspor hertil. Hør om esepigernes slidsomme liv ved fangstlinerne, eller om dramatiske redningsaktioner til skibe i havsnød.

Museets udstilling rummer 200 malerier af de såkaldte Nymindegabmalere, der blandt andet talte den berømte danske maler Laurits Tuxen. Sammen med de udstillede genstande fortælles Nymindestrømmens eller ”gabets” historie gennem de seneste 400 år. Nymindegabmalerne var en mindre kendt koloni af malere, der kom fra hele landet, men som havde fattet kærlighed til Nymindegab, og fandt deres motiver ved fjord og hav – mellem esepiger og fiskere. I dag udgør malerierne en vigtig kilde til vores viden om livet på Vestkysten og landskabets forandring. Udstillingen rummer desuden malerier af fuglemaleren Johannes Larsen, der jævnligt besøgte den nærliggende Filsø.

Malerierne er ophængt i temaer, som fiskeri, redningsvæsen, malerkolonien, sommergæster m.fl., som understøttes af traditionel udstilling af museumsgenstande i montrer.

 

Blandt Nymindegabmalerne finder man bl.a. Lauritz Tuxen, der skildrede fiskeriet ved fjorden omkring 1880.