Mejeriet

Udstilling

Mejeriet

I Mejeriet kan pilfingre i alle aldre lege sig til viden om Danmarks første andelsmejeri – demokratiets vugge – og komme tæt på historien!

I mejeriet kan du flytte rundt på de enkelte dele og se, hvordan de fungerede. Følg mælken fra den blev leveret til det færdige smør blev kørt til havnen og lastet til England. Opdag hvordan den effektive centrifuge satte skub i produktionen, og hiv i en gammel smørkærne. Her kommer du tæt på historien!

 

Mejeriet

Dampmaskinen var drivkraften i mejeriet, og satte virkelig skub i udviklingen af andelsbevægelsen.

 

Mejeriet er skabt med reference til det lille andelsmejeri i Hjedding, lige uden for Ølgod. Her, ved en lille samling gårde, blev en af grundstenene til det moderne Danmark lagt. Rundt om langbordet blev egnens bønder enige om at tage konkurrencen op med herregårdenes gode mejerier. I fællesskab byggede de Danmarks allerførste andelsmejeri. De ejede mejeriet i fællesskab, og hvis det gik dårligt, hæftede de alle lige – og gik det godt, delte de fortjenesten. De havde alle lige stemmeret, uanset om de ejede én ko eller ti. Andelsmejeriet blev alle tiders eksport-succes, og i løbet af de næste få år opstod andelsmejerier over hele Danmark efter samme model som i Hjedding. Andelsbevægelsen ændrede hele Danmark og ses som en vigtig grundsten til demokratiet som vi kender det i dag.