Lyset og vinden

Udstilling

Lyset og vinden

En udstilling med Christen Lyngbo og Peder Østergaards værker. Mere end noget andet har lyset og den barske natur betydet noget for kunstnere på vores egn. Denne gang blænder Varde Kunstforening op for en udstilling, baseret på to lokale malere, der virkelig har taget lyset og vinden med i deres beskrivelser.

Christen Lyngbo (18. juni 1871 i Vrøgum – 9. december 1968 ved Henne Strand) er mest berømt for malerier af det vestjyske hede- og klitlandskab. Han hed oprindeligt Nielsen, men tog i 1901 navn efter det element han befandst sig bedst i: Lyngen. Christen Lyngbo var søn af malermester Karl Nielsen i Vrøgum og stod i sine unge dage i lære som maler. Efter endt læretid tog Lyngbo til København på teknisk skole, og senere præsterede han som den første vestjyde nogensinde at blive optaget og studere på Kunstakademiet1894–97.

Efter studietiden levede Lyngbo i en kort årrække i Esrum i Nordsjælland og fokuserede på portrætmaleriet. Vestjylland trak dog i Lyngbo, og han flyttede til Varde, hvor han i en længere årrække var tegnelærer ved byens tekniske skole. Dog synes havet, klitterne og heden at være kilderne for Lyngbos energi og inspiration. Derfor flyttede han helt ud til kysten ved Henne Strand for at være nær den natur, som betog ham. Malerierne af disse omgivelser i ren naturalistisk stil er det, Lyngbo huskes for som kunstner. Som person huskes Lyngbo som en livsnyder og provokatør, som nød at prikke til det etablerede. Han var således overbevist naturist, malede ofte nøgen og syede selv sit tøj.

I 1903, hvor han en overgang manglede en bolig, boede han i en jordhule, som han gravede i brinken ved Varde. Rygterne siger desuden, at Lyngbo på god jysk manér fastsatte prisen på malerierne efter hvor mange køer eller får han havde malet i det enkelte maleri. Han oprettede fristedet Lyngboparken for naturister, og det blev han mest kendt for. Lyngbo forlod ikke Danmark før han næsten 80 år gammel rejste til England. De følgende år rejste Lyngbo til Italien, Mallorca, De Canariske Øer, Israel og Egypten. Den sidste udlandsrejse gik til Spanien i en alder af 94 år.

Peder Kristian Østergaard Hansen blev født 1905 i Hyllerslev, Janderup sogn. Som ung kom han i malerlære i Varde. Efter sin læretid var han i Schweiz i et år for at videreuddanne sig og se lidt af verden, inden han i 1929 startede eget firma i Janderup. Han var en meget dygtig maler og tapetserer. Han har bl.a. restaureret prædikestolen og himlen derover i Janderup kirke. Ved siden af arbejdet lærte han sig selv at male malerier og han malede et utal af motiver fra Janderup sogn og også billeder af naturen ved Vesterhavet. I 1981 flytter ægteparret til Odense, hvor han dør i 1999.

Varde Kunstforening
Besøg Varde Kunstforenings hjemmeside