Danger - Mines!

Udstilling

Livsfare – Miner!

Tør du bevæge dig ind i et minefelt? Miner er uhyggelige, usynlige våben. Når du træder indenfor i særudstillingen ”Livsfare – Miner!”, kan du få fornemmelsen af den utryghed og ufrihed, som minerne skaber. Men pas på! Et forkert skridt kan få konsekvenser.

Den jyske vestkyst 1944

Knap 1,5 millioner – så stort et antal miner, lagde tyske soldater ned i Danmark i de sidste år af Anden Verdenskrig. Minerne var en del af Hitlers store forsvarsværk – Atlantvolden, som skulle forhindre de allierede i at gå i land i Vesteuropa. Da krigen sluttede, lå de mange miner langs de danske strande og kyster og var til stor fare for lokalbefolkningen. Men hvem skulle egentlig rydde op?

I udstillingen kan du lære mere om nogle af de minetyper, som blev brugt under Anden Verdenskrig.

 

Tyskerne kom selv til at fjerne minerne. I særudstillingen, som du kan opleve i Tirpitz til og med 15. august 2021, får du hele historien. Du møder nogle af de tyske soldater, som satte livet på spil, hver gang de gik ud i minefelterne. Du møder også nogle af de danske soldater, som kontrollerede minerydningen, så ingen miner blev glemt.

Tyske mineryddere går igennem et ryddet minefelt i 1945 for at kontrollere, at alle miner er fjernet.

Farligt arbejde

Det var et livsfarligt arbejde at rydde miner. Én ud af fem tyske mineryddere blev dræbt eller alvorligt såret. I udstillingen oplever du nogle af de alvorlige mineulykker, der fandt sted i forbindelse med minerydningen i 1945.

I udstillingen kan du selv mærke spændingen, når du går igennem minefeltet.

En udstilling, der kan mærkes

I udstillingen kan du søge tryghed i strandgården, inden du bevæger dig ud i landskabet med udsigt til den usikre kystlinje, hvor både minefelter og en mulig invasion lurer. Klarer du mon turen henover minefeltet? Og kan du mærke usikkerheden, når du selv prøver kræfter med at demontere en mine?

I udstillingen kan du opleve en del af kulisserne fra filmen Under sandet. Foto: Nordisk Film. Fra optagelserne til Under sandet.

Under sandet

Historien om de tyske mineryddere er i nutiden kendt fra den Oscar-nominerede film ”Under sandet”, hvis handling udspiller sig under den dramatiske minerydning lige efter Anden Verdenskrig. I udstillingen kan du se rekvisitter fra filmen, der blev optaget i Blåvand-området. Filmen skabte megen debat, blandt andet om hvorvidt de tyske mineryddere var krigsfanger – og om de forhold, de arbejdede under. Med denne særudstillingen forsøger vi at give et mere nuanceret billede af historien.

En lille del af udstillingen fortæller om nutidens minerydning.

Hvem rydder op efter en krig i dag?

Miner er et uhyggeligt våben, der stadig anvendes i krig. Miner skelner ikke mellem ven og fjende, barn og voksen – eller mellem krig og fred. De er fortsat med til at sprede gru, rædsel, død og lemlæstelse mange steder i verden. I udstillingen møder du en dansk minør fra Danish Demining Group, som hjælper med at rydde miner over hele verden i dag.

Hvis du vil vide mere kan du overveje at købe bogen.

Livsfare - Miner Bog