Livet på heden

Udstilling

Livet på heden

Kom tæt på livet på heden for 150 år siden. I gamle dage... var alting bedre? Få indblik i en helt anden verden uden iPad og tv-serier og se for dig selv.

Hvordan var mon livet på heden i gamle dage? Var alting bedre?
Det var i hvert fald noget mere nøjsomt.

Tror dine børn – eller børnebørn – ikke på, at man kan leve uden iPad og tv-serier? Synes de, det er hårdt at gå i skole? Måske skulle du tage dem med en tur til Dit Museum Ølgod.

Livet på heden

På Dit Museum Ølgod er det nemt at forestille sig et liv uden iPad og tv-serier.

 

Her kan du give din familie et indblik i en helt anden verden, kun 150 år væk. En verden, hvor børn gik på heden og vogtede får, eller stod tidligt op for at malke i den mørke stald. Hvor moren satte pris på alle de børn, hun ikke mistede og måtte skrive mindetavler over. Hvor faren tog snapseflasken med i marken, og der var grød på bordet flere gange om dagen.

Livet på heden

Hedebondens børn stod tidligt op så de kunne hjælpe til med dagens malkning.

 

Her blev jydepotter brændt under lyngen og siden blev de sorte potter brugt til at koge grød til dagens måltider. Så blev børnene sendt i skole, de unge landmænd kom på højskole og andelstanken opstod – at sammenhold gør stærk. Det moderne landbrug var skabt. Historien om udviklingen fra fattig hedebonde til demokratisk landmand fortælles på Dit Museum Ølgod.

Livet på heden

Livet på heden ændrede sig, da børn begyndte at gå i skole.

 

Fra fattigt hedesamfund til livlig stationsby

Udstillingen i Ølgod er snart en museumsudstilling i sig selv. Den blev skabt i 1971, og var dengang så nytænkende, at mange af formidlingstankerne stadig holder. Her kan du se udviklingen fra fattigt hedesamfund til livlig stationsby. Du kommer tæt på de fleste genstande, da de ikke er bag glas. Du kan gå ind i interiører, og bænke dig ved langbordet. Under loftet står mælkefadet. Kan du gætte hvorfor?

Livet på heden

Bænket om bordet i hedebondens stue. Den perfekte selfie-spot.