Udstilling

Kvinder ved havet

Samtidskunstneren Agnete Brinch kommer tæt på kvinder ved havet, når hun går i malerkoloniens fodspor og nyfortolker kvindernes daglige trættende liv ved fiskerlejet Nymindegab.

I malerkoloniens fodspor

Agnete Brinch er fascineret af Nymindegabmalerne. Flere af hendes malerier er blevet til i udstillingsrummene på Nymindegab Museum omgivet af de gamle maleres værker. Staffeliet har også været med ude i det klitlandskab, som bl.a. Laurits Tuxen forevigede for mere end 100 år siden. Agnete Brinch går i Nymindegabmalernes fodspor med stor indlevelse, fordybelse og respekt.

Særligt kvinderne er Agnete Brinchs store inspiration og overordnede projekt. Hun beundrer de kvinder, der har haft mod og vilje til at bryde med samtidens forventninger, og samtidig også kvinder, der var og er limen i vort samfund. De gjorde og gør en forskel.

Kvinder ved havet

Skyggedansere og trankogerske

 

I Agnete Brinchs udstilling møder vi anonyme kvindeskikkelser som esepiger, fiskerkoner og trankogersker, der fik det lille fiskerleje til at hænge sammen. På elegant vis har Agnete Brinch nyfortolket og overført fortidens kvindelige nymindegabhelte til sine egne malerier, der således bliver en slags parafraser af især Laurits Tuxens billeder.

De ses side om side med Karen Blixen, der også havde en forbindelse til Nymindegab, og de kvindelige malere, der var en del af kunstnerkolonien for mere end 100 år siden.

Agnete Brinchs palet er mørk og melankolsk – som mørket fra hendes jyske hjemegn. De gråblå, grønlige og brune nuancer er Nordens toner og giver det tavse maleri et lavmælt sprog, der taler til eftertænksomhed og ro.

Kvinder ved havet

Ung kvinde ved ild

 

Lidt om Agnete Brinch

Reflektioner fra arbejdsprocessen

”Jeg beundrer kunstnerkoloniens malere, og jeg har udfordret mig selv ved at gå i deres fodspor.”

”Jeg fortolker det vestjyske landskab og kombinerer det med portrætter af mere eller mindre markante og betydningsfulde kvindelige rollemodeller.”

”Jeg krydser mine egne spor og mine formødres i den del af Danmark, som for mig er eventyrets og mit barndommens land.”

”Jeg vil udfylde det tomrum i historien, hvor kvinder burde være. Jeg tror på styrken i at have gode rollemodeller, som vi kan spejle os i.”

”Jeg oplever en overgivelse og hengivelse i det, der er større.”

”Jeg understøtter med min kunst FN’s femte verdensmål: ligestilling mellem kønnene, som handler om, at fremme halvdelen af jordens befolkning, nemlig kvinders og pigers, universelle rettigheder og muligheder. Derved løftes alle sytten verdensmål og inspirerer til at være et fortsat, etisk kompas.”

 

Agnete Brinch er født i Varde i 1970, opvokset i Oksbøl, og har siden 1999 været bosiddende i Billum. Hun har kunstnerisk virke i eget selvstændigt værksted i Blåvand.

Med sine kunstprojekter har Agnete Brinch opnået national og international anerkendelse, blandt andet ved ”Portræt nu”, Frederiksborg Slot og flere sær- og soloudstillinger i ind- og udland.

Agnete Brinch, f. 1970

https://www.agnetebrinch.dk/