Emil Nolde

Aktivitet

Emil Nolde filmaften

Maleren Emil Nolde er omdrejningspunktet i Christian Schwochows prisbelønnede film fra 2019 om pligtfølelse og forbudt kunst under naziregimet.

Christian Schwochows film Tysktimen fra 2019 baserer sig på den kendte roman af samme navn af den tyske forfatter Siegfried Lenz.

Handlingen finder sted i Nordfrisland syd for den danske grænse under Anden Verdenskrig. En af hovedpersonerne er kunstmaleren Nansen, som har fået maleforbud af nazisterne, der også har erklæret hans kunst for “entartet”. Nansen er blevet set som et portræt af egnens store maler, ekspressionisten Emil Nolde.

Den aktuelle anledning til denne filmaften er udstillingen med kunstneren Erik Hansen. Han var også ekspressionist, og Nolde var netop et af hans store forbilleder.

Nolde har fået fornyet aktualitet, idet man for ganske nylig har fundet ud af, at han var overbevist nazist og medlem af nazistpartiet. Det ændrer uvilkårligt vores syn på Nolde og dermed også på Schwochows film og Lenz’ roman. Men det gør vel ikke nogen af delene ringere? Eller gør det?

Kan man adskille kunstneren som person fra hans værk? Dette er en diskussion, som Tysktimen nu lægger op til.

Der vil være et kort oplæg inden filmen, og bagefter serveres kaffe.

Tilmelding: Tlf. 75 29 98 25. janusbygningen@vardemuseerne.dk