På tur i Tirpitz-stillingen

Ta' på tur mellem de to store kanonbunkere i Tirpitz-stillingen.

Turen går til fods gennem stillingsområdet til Nordbunkeren. Undervejs fortælles der om batteriområdet og batteriets opgave i den tyske værnemagts, og især Krigsmarinens bestræbelser på at slå en allieret invasion tilbage.

Turleder: Torben Vinge Christensen, tlf.: 23 42 32 20, tvc@vardemuseum.dk

Bemærk: Tilmelding ikke nødvendig.

Tirpitz-stillingen

Kortet viser Tirpitz-stillingen som den var planlagt. De fleste af de planlagte bunkere blev aldrig bygget.

Tirpitz-stillingen

Tirpitz-stillingen var planlagt til at blive en af vestkystens allerstørste kanonstillinger. To store kanonbunkere med i alt fire enorme løb skulle opstilles ved Blåvand for at forsvare indsejlingen til Esbjerg mod et eventuelt allieret angreb. Stillingen nåede dog aldrig at blive færdig, før Anden Verdenskrig sluttede.

Turen går fra sydbunkeren (museumsbunkeren) til nordbunkeren i Tirpitz-stillingen. Turen er på i alt 1,5 km i klitterræn. Turen går til fods på ujævne stier i klitterne, og er derfor ikke egnet til gangbesværede, små børn eller barnevogn. Undervejs hører du om anlægsarbejdet med de to store kanoner, om, hvor kanonerne skulle komme fra, om det store system af barakbyer og jernbaner, der blev etableret til bunkerbyggeriet – og vi ser fra nordbunkeren ud over “Russerlejren” og de andre bunkerstillinger i Blåvand.

Tirpitz-stillingen

Turen går til nordbunkeren.